HazMatCat
Laatste Update: 23 februari 2020

Welkom op de vernieuwde website van HazMatCat!

 

De website van www.hazmatcat.nl is sinds januari 2014 online.  In november 2016 heeft hij een grondige facelift gekregen en is een zoekfunctie toegevoegd. De site wordt regelmatig bijgewerkt met actuele (ongevals-)informatie en waar nodig uitgebreid.

Let op: door omstandigheden kan het momenteel voorkomen dat ik dagenlang niet toekom aan mijn mailbox. Het kan daardoor soms even duren voor ik reageer op het contactformulier. Dat is geen onwil of desinteresse maar overmacht.......  

 

WAT VIND JE OP DEZE WEBSITE?

Deze website zou oorspronkelijk gaan over mest- en kuilgassen. De gassen die vrij kunnen komen uit mest vind je echter ook op andere plaatsen. En ook daar gebeuren er ongevallen mee. Bovendien produceren niet alleen mest en kuilvoer gevaarlijke gassen. Andere natuurlijke materialen doen dat ook. Puur natuur is beslist niet altijd synoniem voor gezond!

Op deze website gaat het daarom niet alleen over gassen uit mest of kuilvoer, maar ook over gassen uit andere organische (natuurlijke) materialen. Regelmatig wordt een nieuw onderwerp toegevoegd. Blijf ons dus volgen!.

De website bevat naast basisinformatie over hoe natuurlijke gevaarlijke stoffen ontstaan ook een overzicht van de meest recente incidenten en links naar filmpjes en uitgebreidere informatiebronnen. Ook komen er rapporten en flyers op die men kan downloaden. Via email is er gelegenheid tot het stellen van vragen en het – desnoods anoniem – delen van ervaringen. Blijkt uit de vragen dat er informatie op de website ontbreekt, dan zal dit worden aangevuld.

De website wordt daarmee hopelijk een centrale plek waar men kennis kan halen maar ook kan brengen. Dit alles onder het motto: kennis is niet alleen macht, kennis is ook veiligheid. Deel die kennis!

SECTIES: ROTTING, ADEMHALING, BROEI EN FERMENTATIE

Deze website kent secties Rotting, Ademhaling, Broei en Fermentatie. Elke sectie bevat een overzicht van de meest recente ongevallen. Het doel hiervan is mensen bewuster te maken van het gevaar. Zo is binnen de agrarische branche breed bekend dat mestgassen gevaarlijk zijn. Toch wordt het gevaar in de praktijk vaak zwaar onderschat.  Ongevallen waarbij mensen overlijden, komen meestal wel in het nieuws. Maar ongevallen waarbij volwassenen, kinderen of dieren onwel werden of dieren overleden, blijven bijna altijd buiten de media en worden buiten het eigen gezin zelfs vaak niet besproken – uit schaamte of uit angst voor gedoe met de omgeving of de autoriteiten.

Hierdoor lijkt het of er weinig ongevallen gebeuren. Deze indruk is echter volstrekt fout. De ongevallen die bekend worden, vormen het uiterste topje van een grote ijsberg! Na afloop van een bijzondere les in Friesland, waarbij men openlijk durfde te spreken over eigen ervaringen, constateerden de aanwezigen tot hun ontzetting dat misschien wel meer dan 90% van de boeren zelf ervaring heeft met mestongevallen!

Mijn verzoek: praat erover! Zodat bij veel meer mensen duidelijk wordt dat gassen uit natuurlijke materialen gevaarlijker zijn dan men denkt - en er minder ongevallen zullen gebeuren!

 Ing. Jetty Middelkoop MPS

Soest, november 2016